Hoe kies je jouw specialist?
Je paard is je alles, het voelt voor velen net als een kind. Je wilt het allerbeste voor hem/haar laten we dat voorop stellen.
Er zijn zo veel verschillende soorten specialisten en dan zijn er ook nog de andere "mensen met een mening". Niets is zo vervelend, als specialisten elkaar tegen spreken. Of als iedereen ongevraagd, zijn mening aan je verkondigd. Maar hoe kies je dan DE JUISTE specialist?!
Een goede specialist, die heeft een ruime kennis van zaken. Of die recent in het werkgebied komt kijken of niet. Je mag er vanuit gaan, dat deze een goede opleiding heeft genoten. Als je daar niet zeker van bent, kun je een specialist altijd vragen een diploma te tonen. Vraag naar een vrijblijvend kennismakingsgesprek, of stel wat kritische vragen. Zo kom je er achter of de specialist over voldoende kennis beschikt. Je wilt immers wel, dat er iemand aan je paard komt die weet wat hij/zij aan het doen is.
Een goede specialist, sluit aan op jouw wensen omtrent het paard en het dierenwelzijn. Al is een specialist nog zo goed. Je bent pas echt geholpen als hij/zij achter jouw visie staat. Anders werkt het gewoon niet. Ben je er nog niet achter wat jouw visie is? Ga daar dan naar op zoek, praat met anderen en probeer zo de weg te vinden die goed voor je voelt!
Jouw specialist, is iemand die jou begeleidt. Niet die al het werk uit handen neemt en jou laat toekijken. Maar iemand die je betrekt bij hetgeen ze doen. Die je adviezen geeft, in plaats van je oplegt hoe je iets moet doen! Je wilt immers met behulp van een specialist naar een betere verstandhouding met je paard. Vraag daarom aan je specialist om uit te leggen "waarom" en ook "hoe" je iets dan ook zelf moet doen.
Een goede specialist kan heel goed schakelen en zal je niet alleen maar naar de mond praten. Een specialist legt je uit wat er beter kan en waarom ze dat vinden, maar ook vooral hoe je dat zou kunnen bereiken. Maar staar je daar niet blind op, volg ook je eigen gevoel. Als je twijfelt, vraag dan een second opinion, maar haal niet te veel verschillende soorten meningen er bij. Als je 10 mensen vraagt om advies, zul je waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden krijgen. Ben je daarmee geholpen? Ik in ieder geval niet.
Een goede specialist kan tegen kritiek. Staat open om te leren en zichzelf te verbeteren. Een goede specialist durft ook toe te geven, het niet altijd bij het juiste eind te hebben. Durft te hulp in te schakelen van anderen, of door te verwijzen waar nodig.
Hier alle tips op een rijtje:
- Wat is de hulpvraag van mijn paard?
- Wat is mijn eigen hulpvraag?
- Welke methodes passen bij mij?
- Welke soort specialisten zijn er?
- Hoe is de kennis van deze specialisten?
- Test de kennis van je specialist
- Stel kritische vragen
- Volg je eigen gevoel!
